Blog

Bestuurdersaansprakelijkheid: alle “must knows” op een rij

18/11/2022

Een bestuurder van een firma, ongeacht de omvang, draagt een grote verantwoordelijkheid voor zijn bestuurderstaken. Zo kunnen nalatigheden in het management leiden tot schadeclaims. De afgelopen tien jaar is de frequentie van deze schadevorderingen drastisch toegenomen. De aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders is dan ook een must geworden. Hieronder gaan we dieper in op dit risico en de waarborg “bestuurdersaansprakelijkheid”.

Men gaat er vaak van uit dat een vennootschap volledige bescherming biedt aan haar bestuurders. Niets is minder waar, want in tegenstelling tot een aandeelhouder (die slechts ten bedragen van zijn eigen inbreng aansprakelijk gesteld kan worden) kan een bestuurder wel hoofdelijk en persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor managementfouten. Bijgevolg kunnen schade-eisers aanspraak maken op diens privévermogen met alle financiële gevolgen van dien.

Waarvoor kan men als bestuurder zoal aansprakelijk worden gesteld?

De meest voorkomende situaties waarin bestuurders aangesproken worden zijn:

Tewerkstellingsaangelegenheden: Een misnoegde werknemer kan schade claimen naar aanleiding van een onrechtmatig ontslag, discriminatie of pesterijen op de werkvloer,...

Vervolging na sociale zekerheidsinspectie of arbeidsongeval: Een bestuurder kan betrokken worden in een (strafrechtelijk) onderzoek na een sociale zekerheidsinspectie of een zwaar arbeidsongeval.

Zo wordt een arbeidsongeval met zware invaliditeit of zelfs dodelijke afloop vaak gezien als een inbreuk op de welzijnsreglementering. Hierdoor kan een bestuurder al snel gedagvaard worden door de arbeidsrechtbank, met het risico op hoge geldboetes of zelfs een exploitatieverbod.

Financiële moeilijkheden: Deze aansprakelijkheid kan voorkomen bij firma’s die in financiële moeilijkheden terechtkomen. Zo kan er schade geclaimd worden door o.a. leveranciers die niet meer betaald worden, misnoegde aandeelhouders, curatoren of zelfs de fiscus die nog belastingen wenst te innen.

Een verzekering Directors & Officers (kortweg D&O) als vangnet!

Wat dekt deze nu juist?

  • Als eerste neemt ze de verdediging van bestuurders op zich. Het onmiddellijk en effectief reageren op een mogelijke bedreiging is immers uiterst belangrijk.
  • Tevens zijn procedures aangaande managementaansprakelijkheid vaak complex en vereisen ze gespecialiseerde juristen waardoor deze verdedigingskosten hoog kunnen oplopen.
  • Daarnaast komt de polis ook tussen voor de betaling van eventuele schadevergoedingen (mogelijk opgelegd door een rechtbank).

Kortweg: een D&O waarborgt zowel de verdediging als de schadeclaim zelf.

Het beheer van uw risico’s door Nagels & Cuypers

Ter onderschrijving van haar dekkingen D&O werkt Nagels & Cuypers samen met Beluga Insurance. Deze partner biedt, vanuit haar ervaring en expertise, een zeer uitgebreid product D&O aan op maat van de kmo-ondernemer.

De verzekering biedt u verschillende meerwaarden:

  • De mogelijkheid om de dekkingen uit te breiden voor de vennootschap(pen) onder het luik ‘Corporate Legal Liability’. Dit is nuttig op zichzelf en vermijdt discussies over het toewijzen van kosten wanneer bestuurder en vennootschap samen worden vervolgd. Hetgeen in de praktijk meestal het geval is.
  • Inclusief een dekking voor specifieke functies (zoals preventieadviseur, milieucoördinator, transportcoördinator, data protection officer of compliance manager).
  • Een automatische dekking voor persoonlijke mandaten in vzw’s (zoals sport, cultuur, liefdadigheidsinstellingen, social profit, …).
  • Een wereldwijde dekking (inclusief de VS) zonder vrijstelling.
  • Hun panel of experts: een nauwe samenwerking met gespecialiseerde advocatenkantoren in diverse vakgebieden.

Heeft u bijkomende vragen of wenst u een gepersonaliseerde offerte D&O? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

Bestuurdersaansprakelijkheid: alle “must knows” op een rij